Ehkäisystä ja seksitaudista puhuminen nuorille miehille
Kirjoittaja: Jukka Oksanen
Seksuaalikasvatus on aikoinaan keskittynyt vahvasti ehkäisyyn ja seksitautien ehkäisemiseen. Vaikka aiheen ei missään nimessä pidä olla seksuaalikasvatuksen ainoa agenda, on myös Miesten vuorossa hyvä mahdollistaa tämän aiheen käsittely.
Pilottitoiminnan perusteella eniten kysymyksiä ovat herättäneet seuraavat kaksi aihetta: (1) seksitautitesteihin hakeutuminen ja niiden maksuttomuus sekä (2) suuseksisuojat.
1. Seksitautitesteihin hakeutuminen
Seksitautitesteihin hakeutumiseen ei ole yhtä valtakunnallista ohjetta, koska käytännöt vaihtelevat kunnittain. Tätä varten ohjaajien tulee ennen aiheen käsittelyä selvittää, mikä on oman paikkakunnan käytäntö.
Hyväkysymys.fissä on Väestöliiton tekemä artikkeli “Mihin voi mennä seksitautitesteihin” aiheesta vuodelta 2018. Väestöliitolla on myös oma sivusto aiheesta, jossa kerrotaan yleisimmistä seksitaudeista
Keskustelun aikana voi käsitellä ainakin seuraavia asioita:
- Henkilökuntaa sitoo vaitio-olovelvollisuus.
- Klamydia- ja tippuritartunnat ilmenevät vasta viikon kuluttua seksistä ja muut seksitaudit vielä myöhemmin.
- Seksitavoista kysytään, jotta näytteet osataan ottaa oikeasta paikasta.
- Testit ovat maksuttomia kunnallisella puolella, mutta niitä saa halutessaan maksua vastaan yksityisiltä lääkäriasemilta. Apteekista voi ostaa kotitestejä. Kaikkea ei kuitenkaan voi testata kotona.
- Hiv-testejä voi tehdä ilmaiseksi ja nimettömästi Hivpointissa ja SPR:n pluspisteissä.
- Jos seksitauti jää hoitamatta, se jatkaa leviämistään.
Yksi tapa käsitellä asiaa on lukea yhdessä yllä mainittua artikkelia isolta näytöltä ja kysellä aihe kerrallaan, mitä ajatuksia siitä on herännyt. Miltä esimerkiksi tuntuu odotella yli viikko ennen kuin testeihin voi mennä? Jos kyseessä on ollut yhden illan juttu, niin tulisiko aiheesta puhua mahdollisen vakituisen kumppanin kanssa? Oleellista on luoda hyvä ja turvallinen ilmapiiriä keskustelulle!
2. Suuseksisuoja
Yksi suosituimmista toiminnoista Miesten vuoron piloteissa on ollut työpaja, jossa on itse tehty suuseksisuojia. Kondomin käyttö on ollut monelle tuttu asia, mutta koko idea suuseksisuojista on ollut osallistujille uusia asia.
Käytännössä työpajan voi pitää monella tavalla, mutta yksi tapa käsitellä aihetta on lyhyesti alustaa, mikä on suuseksisuoja ja miksi sitä tarvitaan. Yllä olevan videon avulla voi sitten näyttää, miten ne tehdään, jonka jälkeen osallistujille voi antaa sakset ja kondomeja, jotta he saavat itse kokeilla niiden tekemistä. Juuri tässä tekemisen ohessa herää usein kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja siinä on helppo jututtaa aiheesta.
Vinkki! Tämä harjoitus sopii hyvin myös houkuttimena, jos toimit näytteilleasettelijana jossakin tapahtumassa. Aiheeseen ei kulu montaa minuuttia, ja se varmasti jää osallistujille mieleen!